Pages

Friday, January 7, 2011


glitter-graphics.com
PROGRAM OH PROGRAM
26 Febuari merupakan hari yang sangat bersejarah bagi aku dan kawan2ku yang lain. Hari sabtu itu, merupakan hari yang mana aku dan kawan2 dipertemukan dengan anak2 yang sangat baik dan memberi kerjasama yang excellent lah! Tapi before tu aku nak cita la sikit pasal apa yang jadi sebelum kami sekumpulan bergerak ke SMK Dato’ Zulkifli Muhammad. Ikuti kisahnya~~~
jeng ! jeng ! jeng


nilah sekolah yang kami pegi tuu~~~~

***

23 haribulan iaitu 3 hari sebelum program itu berjalan, kami mendapat panggilan daripada SMK Vokasional, yang merupakan sekolah yang pada mulanya kami pilih untuk menjalankan program Jejak Gemilang ni. Akan tetapi, panggilan tersebut dengan dukacitanya menyatakan bahawa kami tidak dapat meneruskan program tersebut pada hari yang telah kami tetapkan iaitu 4 haribulan Mac.

Terus je kami buat mesyuarat tergempar untuk cari secepat mungkin pengganti sekolah tersebut. Kami pun membuat keputusan untuk bergerak mencari sekolah baru pada keesokan harinya iaitu pada 24 haribulan (Khamis).

24 haribulan Febuari (Khamis)

Matahari terbit dengan cantiknya pada hari itu dan kami dengan semangat dan tekadnya bercadang untuk pergi secara “ambush” ke dua buah sekolah iaitu SMK Slim dan SMK Dato’ Zulkifli Muhammad. Dengan hanya berbekalkan kertas kerja dan nombor telefon sekolah kami meneruskan perjalanan kami. Juma, Teha, Hamdi dan saya sendiri menaiki kereta manakala Ijul dan Helmi pergi dengan hanya menunggang motosikal.

Di pertengahan jalan tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya dan memaksa kami untuk berhenti di sebuah stesen bas. Ini kerana Ijul dan Helmi yang hanya memakai baju kemeja tidak terfikir pun hari akan hujan dengan lebatnya. Pada masa itu juga, aku cuba untuk menelefon SMK Slim dengan menyatakan bahawa kami dalam perjalanan untuk pergi sekolah tersebut. Akan tetapi, dengan malangnya, kerani sekolah tersebut menyatakan bahawa kami tidak boleh memasuki perkarangan sekolah tanpa membawa surat yang telah disahkan oleh PPD.


DAH SAMPAI DAH......SYUKUR KEDATANGAN KAMI DISAMBUT DENGAN BAIK

Akan tetapi kami tidak berputus asa dan aku dengan yakin dan berdoa agar sekolah SMK Dato’ Zulkifli Muhammad ini akan menerima kami tanpa perlunya surat daripada PPD. Akhirnya, kerani sekolah tersebut membenarkan kami berjumpa dengan Penolong Kanan Pentadbiran demi berbincang mengenai program yang akan kami laksanakan kelak. Ijul dan Helmi terpaksa berpatah balik ke Tanjung Malim memandangkan mereka memang sudah basah kuyup.

Sesampainya di sekolah tersebut, dengan suasana yang tenang pada ketika itu, kami pergi berjumpa dengan Penolong Kanan HEM iaitu Puan Khadijah bt Umar. Pada mulanya Puan Khadijah sendiri berasa berat hati untuk menerima program kami kerana program yang akan kami jalankan adalah berbentuk kepimpinan. Kebetulan pada hadapannya, sekolah tersebut akan membuat program kepimpinan untuk bakal-bakal pengawas.

Akan tetapi beliau menyatakan untuk ketua tingkatan, beliau belum ada maklumbalas daripada kaunselor sekolah untuk menjalani program kepimpinan untuk mereka. Setelah berbincang dengan Puan Khadijah, akhirnya beliau bersetuju membenarkan kami membuat program kepimpinan untuk ketua tingkatan di sekolah tersebut. Sebelum itu juga, kami diminta untuk berjumpa dengan kaunselor sekolah tersebut untuk berbincang mengenai modul yang akan kami bawa pada hari tersebut. Disamping itu juga, kami terus membincangkan bajet dan segalanya dilakukan pada hari tersebut dan kami diminta untuk membuat briefing pada keesokan harinya iaitu Jumaat.

25 haribulan (PAGI JUMAAT)kali ni semua dapat hadirkan diri.. ijul tengah amik gambo tu ha..ngeee~~ni Jumaat malamnya.. persiapan terakhir sebelum berangkat esoknya..


26 FEBUARI 2011 (HARI KEJADIAN)

~Antara LDK yang dilaksanakan~

MISSION ACCOMPLISH!!!YAHOO~


glitter-graphics.com


glitter-graphics.com
SEMPURNAKAN PENAMPILAN DI HARI TEMU DUGA
Temu duga kerja merupakan saat yag amat mendebarkan. Selain perlu bersiap sedia dengan soalan yang bakal diajukan, anda juga harus peka pada pakaian yang akan dikenakan. Tak boleh suka suki je korang nak pakai apapun. Ingat nak gi pasar ke? Hahah.. wahai hadirin hadirat sekalian, di bawah ini merupakan beberapa tips yang boleh korang ikut (kalau nak ikutlah) sebelum menghadapi temu duga korang tu....
Yang pertama sekali adalah.... elak sembur wangian. Sebab? Ha, sebab ianya boleh mengganggu konsentrasi penemu duga korang sekaligus menyukarkan keadaan sedia ada biarpun korang rasa tu adalah wangian paling korang suka.. tapi yang penting tolong la pakai deadorant okay...

Kedua... kaji dulu syarikat yang korang nak pegi temu duga tu... kalau syarikat penerbitan ke, syarikat lakonan ke, boleh la korang pilih pakaian yang over2 gitu.. tapi kalau syarikat yang memerlukan anda berpakaian formal, jangan nak mengada pakai yang over the top okay.. pakai yang formal jelah.. yang penting kemas.

Ketiga... separa rasmi.. ha, ni lebih kurang sama yang atas tu.. kalau syarikat yang tak memerlukan anda pakai sut atau tie jangan pakai.. nanti nampak macam weird la pulak kan.. setakat kemas pun dah boleh go on.

Keempat... prihatin pada kasut dan tali pinggang.. tengok kasut tu, kalau formal sah2 la takleh nak pakai kasut bola kan.. pakai la kasut yang bertali berwarna hitam ke, kelabu gelap ke.. agak2la wei..takkan nak pakai but phua chu kang kot kan...

Kelima... tidak perlu aksesori yang berlebihan.. sangat tepat la.. takyah la nak tayang harta kawan oi.. cukup la pakai yang ringan2 je.. nanti si penemu duga pun naik rimas tengok aksesori korang..macam pokok krismas berjalan pulak kan..

So, fikir2kanlah ye.. kalau baik ikut, kalau tak baik jangan ikut.. pilihan di tangan anda.. sehingga bertemu lagi...

glitter-graphics.com
GAYA BERCINTA DAN MENGURAT MENURUT ISLAMAdalah sesuatu yang amat perlu untuk seseorang itu memulakan mukadimah cinta dengan mengurat. Apakah hukum mengurat dan bercinta dalam Islam? Apakah dibenarkan seorang lelaki muslim berbual dengan perempuan muslim?. Semua persoalan ini mungkin bermain-main dibenak fikiran remaja muslim yang sangat menitikberatkan ajaran Islam. Bagi sahabat remaja muslim yang kurang mengambil berat persoalan ini, mungkin mereka akan mengunakan formula “pakai bedal sahaja”. Salah tanggapan dan silap fahaman terhadap persoalan ini boleh mewujudkan konflik dalam diri remaja muslim.

Secara kasarnya ada sesetengah ulama menganggap mengurat dan bercinta itu halal tetapi kebanyakkan ulama yang lain pula menganggap haram. Bagaimanapun dikalangan ulama Fekah terdapat beberapa orang ulama yang merupakan pencinta yang hebat seperti Daud az-Zahiri yang merupakan imam Mazhab az-zahiri.

Sebenarnya mengurat dan bercinta sama-sama penting dalam kehidupan. Tiada siapa yang dapat lari daripada mengurat dan bercinta termasuk mereka yang bercinta selepas berkahwin. Hal ini kerana mereka yang bercinta selepas berkahwin akan melihat bakal isteri sebelum diijabkabulkan.

Selain itu jika cinta dianggap sebagai mukadimah kepada perkahwinan, maka mengurat pula dianggap sebagai mukadimah kepada bercinta. Kedua-dua ini berkait antara satu sama lain kecuali bagi mereka yang berkahwin atas pilihan keluarga.

Mengurat dan bercinta dianggap berguna jika ia membawa kepada kebaikan. Sebagai contoh mengurat dan bercinta yang disusuli dengan perkahwinan dan mendirikan rumah tangga adalah berguna kerana ia membawa kebaikan. Dari sini terbentuk pula keluarga dan daripada keluarga ini terbentuk pula masyarakat seterusnya negara.Tidakkah dalam konteks ini mengurat dan bercinta tepat dengan ajaran Islam? Jawabnya ia memang bertepatan dengan ajaran Islam kerana manusia yang diamanahkan Allah sebagai khalifah di muka bumi ini perlu meneruskan survival sehingga ke hari kiamat. Kemungkinan jika manusia tidak mengurat dan bercinta, kita akan pupus di dunia seperti pupusnya dinasour dan ini sudah tentu menyalahi amanah Allah itu.

Namun dari sudut lain, mengurat dan bercinta dianggap tidak berguna dan tidak membawa kepada kebaikan. Mengurat dan bercinta seperti ini tidak menjadi mukadimah kepada perkahwinan sebaliknya mukadimah kepada melahirkan anak luar nikah atau mencampakkan anak yang tidak berdosa ke dalam tong sampah dan longkang.

Mengurat dan bercinta seperti ini dilarang dan diharamkan dalam Islam. Selain itu perlu diingatkan juga bahawa tindakan seseorang itu mengurat dan bercinta itu biasanya bertitik tolak daripada perasaan dan emosi, maka dengan itu mudah sekali terjerumus dalam perkara-perkara yang tidak baik. Oleh itu sesiapa sahaja yang berhadapan dengan ajakan perasaan dan emosi untuk mengurat dan bercinta perlu berusaha sedaya upaya mengunakan kewarasan akal.

Malah sebagai seorang muslim kita juga perlu mengelak daripada konteks fizikal atau luaran yang boleh mencetuskan keghairahan seks yang seterusnya menyebabkan berlaku perlanggaran hukum Allah iaitu perzinaan. Dalam hal ini adalah amat perlu setiap individu muslim berpegang kepada tanggugjawab menjaga dan memelihara aurat kerana persoalan keghairahan seks mempunyai hubung kait yang amat besar untuk berlakunya perzinaan.

Bagi mengelak daripada perkara-perkara terkutuk ini berlaku, panduan rasulullah perlu dipatuhi. Baginda melarang orang Islam supaya jangan melampau dalam mengurat. Malah baginda menyuruh mereka bercinta kerana Allah iaitu mencintai orang yang dikasihi kerana Allah.

Terdapat beberapa riwayat menceritakan Nabi Muhammad s.a.w membenarkan hamba menyanyikan lagu mengurat dipanggil ghazl. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Majah, Rasulullah menyuruh Aisyah menghantar seorang hamba yang pandai menyanyi lagu ghazl kepada pengantin kaum Ansar yang menjadi kerabat Aisyah. Ini kerana menurut Nabi, kaum Ansar ada keramaian termasuk mendendangkan lagu-lagu ghazl. Baginda berkata : Sesungguhnya kaum Ansar adalah kaum yang ada pada mereka ghazl. (Ibnu Majah. Hadis No 1890)

Ghazl bermaksud mengurat tetapi ghazl dalam beberapa hadis nabi bermaksud mendendangkan lagu-lagu cinta yang sunyi daripada kata-kata baik dan sebagainya. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh al-Bukhari,muslim dan lain-lain, Rasulullah menginggatkan supaya seorang penyanyi keluarga baginda bernama Anjasyah supaya jangan terlalu melampau mendendangkan lagu-lagu yang memperkatakan tentang mengurat dan bercinta.

Dato Dr Mashitah Ibrahim, penolong profesor di Jabatan al-Quran dan Sunah, Kulliah Ilmu Wahyu dan Warisan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) memberi penjelasan mengenai cinta. Cinta ujarnya sering dikaitkan dengan barat atau Bollywood tetapi sebenarnya orang terlupa bahawa pokok persoalan cinta merupakan matlamat asasi dalam Islam.

Islam adalah agama yang membawa matlamat cinta. Cinta kepada Allah, cinta pada rasul, cinta kepada negara dan cinta sesama manusia. Sebab itulah rasulullah menekankan dalam mendidik anak-anak daripada kecil lagi diterapkan soal cinta. Dalam sebuah hadis, Nabi bersabda: tanamkan dalam diri anak-anak kamu cintakan Allah, cintakan Rasul, cintakan ahli keluarga Rasulullah dan cintakan membaca Al-Quran.

Ini menunjukkan cinta itu suatu yang penting diterapkan dalam diri setiap muslim sehinggakan Nabi s.a.w bersabda bahawa tidak masuk syurga sehingga kamu belajar cinta-mencintai diantara satu sama lain.

Remaja bercinta jelas beliau bukan suatu perkara yang melanggar fitrah. Ia satu fitrah tetapi perlu diaturkan bagaimana cara mereka bercinta. Cinta tidak boleh berdasarkan emosi semata-mata, REMAJA mesti ada rasa tanggungjawab.


glitter-graphics.com
10 SIGN OF A GOOD LISTENER
(VERY USEFUL FOR COUNSELOR-TO-BE)


Do You Know What To Look For?

A good listener is worth their weight in gold and one of the most important foundations in a relationship is for both partners to be good listeners.

So whether you are already in a relationship and are looking for a good listener to use as a role model or if you are looking for the love of your life and one of your criteria is someone who is a good listener, it is always good to be able to recognize a good listener. So the following are ten signs of a good listener:

You Can Feel That The Listener Is Fully Present And In the Moment With You:

You can tell the difference between someone who is fully in the moment with you versus someone who has their mind on something else is when you are talking to the unfocused person you will get an urge to rush through what you are saying versus when you are with a person who is totally focused on you, you will feel at home and that you have all the time in the world to say what you have to say. With a person who is totally focused on you, you will almost feel like sighing because you feel so supported and because you feel like you are truly the centre of their attention.

The Listener Will Keep Eye Contact With You:

The listener will keep constant eye contact with you, only looking away on occasion to prevent staring or awkwardness.

The Listener Will Nod, Smile And Give You Auditory Feedback:

A good listener will nod, smile and give you auditory feedback such as "Mm hum", "Yeah" "I see" or "No, really?" in a sincere and interested way to encourage you to continue and to indicate that they are listening.

The Listener Will Encourage You To Continue Talking:

As you are talking, they will encourage you to continue talking. For example they will say things like "That's really interesting" or "I find that interesting, please continue "or "I'd like to hear more."

The Listener Will Parrot Back What You Are Saying When Appropriate:

Every once in a while, a good listener will parrot back what you say to indicate they are paying attention and that they are right in your story with you.

The Listener Will Only Finish Your Sentence When Appropriate:

A good listener will only finish your sentence when the timing is right, not to try to rush you through your story or to help you out when you are at a loss of words, but to show that they are on the same wave length as you.
The Listener Goes By the 80% Listening, 20% Talking Rule:

A good listener knows that the art of being a good listener (whether that is because they just intuitively know or because they are actually aware of the rule) will listen approximately 80% of the time during the course of the conversation and spend only 20% of the conversation talking.

The Listener Will Keep The Conversation Focused on Your Topic of Discussion:

There is nothing more annoying than to open a conversation with someone and they change the topic on you in the middle of what you are trying to express. This often happens when the person gives you an example about themselves to show that they understand what you are saying but then they keep going with their example or take the opportunity while the attention is on themselves to switch topics. A good listener if they feel the need to use an example to back up what you were saying will keep it short and will return the conversation back to what you were talking about.

The Listener Will Ask You Thoughtful and Open-ended Questions About What You Are Talking About:

A good listener will ask you thoughtful questions that will lead you into opening up into further detail about your topic of discussion. For example, they may say something like " So you work in the Marketing Department, tell me about some of the duties that you are in charge of or what specifically are in you charge of or what aspects of your job do you love?"

The Listener Knows How to Empathize With You:

When a good listener feeds back how you are feeling, their description of the feeling or emotion will actually match how you are feeling. If they are off, they are dedicated to finding out how you are truly feeling versus throwing out a bunch of descriptions of how you are feeling in hopes of eventually guessing the correct feeling or emotion.

If you recognize a good listener in your life, tell them you how much you appreciate them. If you are still looking for a good listener to come into you life, it is both worth the search and the wait, because not only will they create a wonderful communication foundation for your relationship, they will always make you feel special and supported in expressing yourself.

glitter-graphics.com
Assalamualaikum...
Ini merupakan post aku yang pertama dalam entry blog aku ni.. hihi.. seperti yang tercatat besar giler kat atas tu, blog ini dinamakan A WALK TO REMEMBER kan...hihi.. jadi aku akan catat apa saja yang berkaitan dengan apa yang aku study sekarang ni.. aku merupakan pelajar semester kelima dalam jurusan BIMBINGAN DAN KAUNSELING.. aku buat blog ni pun sebab ada tugasan dalam subjek konsultasi yang kena buat blog. Dengan blog ni lah aku akan bagi maklumat apa yang aku tau la yang berkaitan dengan kaunseling dan apa yang aku akan dan telah lalui dalam mendapatkan ilmu berkaitan dengan kaunseling ni..hihi...jadi sesuailah dengan nama blog ni, perjalanan yang akan diingati..hahaha..
Apa lagi aku nak cerita ek.. oklah, sebagai mukadimahnya, masa aku buat blog ni aku tengah cuti tahun baru cina (to my chinese friends, gong xi fa cai!!) dan aku takleh la nak balik kan kan kan.. sebab rumah aku jauh.... nun di seberang laut china selatan.. aku pun dengan redhanya tinggallah kat tanjung malim ni ha.. nasib ada anak buah tersayang yang temankan aku kat sini.. (thank u faten). Jadi aku dengan rajinnya buatlah blog ni sebab En Aziz nak Isnin ni.. hihi..

p/s sebenarnya nama wall aku ni aku ambik dari sebuah cerita cinta yang paling aku suka.. siap masa buat asgmnt individu sem 4 lepas aku ambik cita ni untuk dianalisis..fanatik tak aku..hahaha..disini aku sertakan gambar depan untuk cita ni...A WALK TO REMEMBER...kalau ada masa korang tengoklah cita ni k.. sure tangkap leleh la wei...


tengoklah ea...ngeee~~

glitter-graphics.com
Alloha! kawan2 dah siap buat blog ker??hak hak hak.. rasa jakun pulak bila dah boleh add benda macam2 dalam blog ni..ngeee~~
glitter-graphics.com

No comments: